טוב, נתחיל באיך כתיבה היא לא כמו כדורגל: אני מאוד אוהב לכתוב, וממש לא איש של כדורגל. בדרך כלל אני לא צופה במשחקים בטלוויזיה, ובטח שאני לא משחק בעצמי (אלא אם הילד ממש מבקש). אצלנו בבית דווקא אשתי היא זו שאוהדת, צופה, מפצחת, ואפילו, רחמנא ליצלן, צועקת על המסך(!) בזמן שאני מגיש לה בירה צוננת.
ובכל זאת, יש כמה קווי דמיון בין התחומים, ואני חושב שצפיתי במספיק משחקי מונדיאל ויורו כדי לכתוב רשימה קצרה. לרגל טורניר יורו 2024, הנה ארבעה דברים משותפים לכתיבה ולכדורגל:
1. עבודת צוות עדיפה על פני משחק אגואיסטי
אני רואה לפעמים איך שחקן יוצא למתפרצת, חודר את ההגנה של הקבוצה היריבה ורץ כל הדרך לבד – רק כדי לפספס מול שער ריק. “אבל למה הוא לא מסר?!” זועקים השדרנים וכולם על המסך. “ההוא משמאל היה פנוי לגמרי, וההוא מימין גם! אם רק היה מרים את הראש ומוסר!!!”
…וזה משום שכדורגל הוא משחק קבוצתי. נכון, יכול להיות שלפעמים השחקן היחיד דווקא יצליח לעשות הכל לבד. אבל ברוב הפעמים נדרשת עבודת צוות. מסירות, הגנה, קישור, התקפה. שיתוף פעולה בדרך כלל משיג את המטרה טוב יותר, וגם כיף יותר לצפות בו.
איך זה כמו כתיבה? נהוג לחשוב שכותב תוכן עובד לבד, ולפעמים זה נכון. אבל כאשר העבודה מתבצעת בשיתוף פעולה של הכותב עם צוות העיצוב, הבנייה, המרקטינג וכמובן הלקוח עצמו – שיתוף הפעולה בדרך כלל משיג את המטרה טוב יותר.
2. תכנון מראש יכול לעזור לנצח
יש קבוצות שעולות אל הדשא, מתפזרות אקראית על המגרש ושחקניהן פשוט רצים אחרי הכדור. אבל! עדיף לתכנן מראש באיזה הרכב לעלות: כמה אנשים יהיו בהגנה. כמה אנשים בקישור. מי אלה שיישארו בחוד וימתינו לקבלת הכדור. באילו משחקים לא להעלות שחקן מסוים כדי שינוח לקראת המשחק הבא.
כחלק מהתכנון אפשר גם ללמוד את היריב ולהתכונן לקראתו. מה סגנון המשחק של הקבוצה הזו לעומת הקודמת. אילו שחקנים בולטים יש בה וצריך להציב עליהם שמירה צמודה במיוחד. האם השחקן הזה בועט בימין או בשמאל. אילו שחקנים ישחקו לבד ולא ימסרו – וכן הלאה. ככל שההכנה המוקדמת תהיה טובה יותר, כך גוברים הסיכויים לניצחון במשחק.
איך זה כמו כתיבה? גם כשכותבים חשוב לתכנן מראש: מה יהיה הנושא, מה המטרה שלו, מי קהל היעד שיקרא. המבנה, הפתיחה, הנימוקים או היתרונות, ההנעה לפעולה. לפעמים צריך גם לבדוק מראש את המשלב, אפיון השפה, ביטויים שגורים. אני בד”כ מבקש גם לדעת אילו תכנים עבדו פחות טוב עד היום. וגם כאן, ככל שההכנה המוקדמת תהיה טובה יותר, כך הטקסט הסופי יהיה מוצלח יותר.
3. זה לגמרי בסדר לתקן או להתחיל מחדש
בכדורגל, אני מתכוון כמובן למצב שבו התקפה של קבוצה אחת לא מצליחה לחדור את ההגנה, אז השחקנים מחזירים את הכדור לאחור. מוסרים לשחקן קישור או הגנה, אפילו ממש עד לשוער שלהם – ומתחילים מההתחלה. פעם זה נראה לי ממש מטופש, במיוחד בתור אחד שלא ממש צפה במשחק: הרי הכדור כבר קרוב לשער של היריב. אתם רק צריכים לבעוט אותו לשם. מה פתאום אתם עושים רוורס?!
ואז הבנתי שיש בזה היגיון, כמובן. גם אם ביצענו את התכנון בסעיף שתואר לעיל, לא תמיד ההתקפה מצליחה, אז תמיד אפשר לסגת ולבצע תכנון מחודש. למסור ימינה במקום שמאלה, לשחקן הזה במקום אל ההוא. לא כל התקפה חייבת להיות מתפרצת שמסתיימת בשער. הרבה פעמים בנייה נכונה, איטית ושקולה של התקפה יכולה להצליח הרבה יותר.
איך זה כמו כתיבה? סבב תיקונים, כמובן. יכול להיות אחד, יכולים להיות יותר. המשמעות של סבב תיקונים כזה כבר קרה שזרקתי לפח טקסטים שלמים או כמעט-גמורים – וכתבתי אותם מהתחלה. אמנם מדי פעם קורה שאני כותב תוכן שמקבל את אישור הלקוח בפעם אחת ואז מכניס המון המרות; אבל גם בנייה נכונה, איטית ושקולה של טקסט בדרך כלל מצליחה הרבה יותר.
4. התמדה ומשמעת
כדי להצליח כשחקן כדורגל צריך המון התמדה ומשמעת. אי אפשר, נניח, להגיע למשחק פעם בשבוע מבלי להתאמן. אי אפשר לאכול המון ג’אנק פוד ולעשן בשרשרת. להיפך: צריך להתאמן, לשמור על כושר גופני מעולה ועל תזונה נכונה. לפעמים יש משקל אפילו לאופי ולהתנהגות כבני אדם, מחוץ למגרש. ומעבר לחוקי המשחק, צריך להקפיד על משמעת גם כשזה נוגע להנחיות של המאמן.
איך זה כמו כתיבה? טוב, בתור כותב תוכן מהבית, אני יכול להעיד ממקור ראשון כמה שזה קשה לא לקום למקרר בכל עשר דקות. ומעבר לזה, אדם שרוצה לכתוב צריך להיות מוכן להשקעה של זמן ומאמץ, גם כשזה קשה. לפעמים אני חוקר נושא משעמם, מנסה לקבוע פגישה ולא מצליח, לפעמים עושה סבב תיקונים נוסף אחרי שכבר התעייפתי מהמון סבבי תיקונים קודמים.
ולא רק ככותב תוכן, אגב, אלא גם בתור בעלי עסק חשובה התמדה ומשמעת: יכול להיות שפוסט מסוים לא הצליח כמצופה. אולי כתבנו תוכן וקיווינו שהוא “יתפוצץ” אבל זה לא קרה. אולי כתיבה פשוט לא באה לנו בקלות. עדיין, חשוב מאוד להעלות תכנים באופן קבוע. לא עשרה פוסטים בתוך שבוע ואז דממה לשלושה חודשים. ההתמדה חשובה גם לקהל וגם לאלגוריתם.
מסקנה:
אין מסקנה. כדורגל הוא עדיין עולם שלם שאני קצת פחות מתחבר אליו. פשוט נחמד לדעת שהוא לא עד כדי כך שונה מעולם הכתיבה שלי. 🙂
שיהיה בהצלחה לכל הנבחרות ביורו 2024 (מאמר זה נכתב בשלב שמינית הגמר). בזמן שהם ישחקו, אני אמשיך לכתוב.
אולי יעניין אותך גם:
וגם כמו קאפקייקס
ואפילו כמו פיצה