הגהה היא השלב האחרון, ואולי הכי חשוב, בתהליך הכתיבה. מטרתה לאתר טעויות הקלדה או שגיאות כתיב ודקדוק, והיא נותנת לטקסט טאץ’ אחרון שמקרב אותו עוד טיפ-טיפונת לשלמות. זו הסיבה שהבאתי כאן הפעם כמה טיפים להגהה מוצלחת.
למה צריך טיפים להגהה?
כי פעולת ההגהה חשובה לא רק עבורי ככותב תוכן. אני, מבחינתי, עושה כמה הגהות לכל טקסט. עשר, עשרים. כמה שיותר. מיליון, אם אפשר, וגם אז לא אהיה מרוצה. כי בכל פעם שאני מגיה אני יכול למצוא משהו שאפשר לתקן. ואם לא מצאתי – האם זה אומר שאין יותר שום דבר לתקן, או שפשוט פספסתי? יאללה, אקרא שוב, לכל מקרה. ושוב.
אלא שהגהה חשובה עבור כל בעל ובעלת עסק שכותבים תוכן. גם לטכנאי מזגנים: לכאורה מה שמשנה זה אם הוא את המזגן או לא; אבל כשלקוח בא לבחור בין שני טכנאים זהים, בהחלט יתכן שיהיו השפעות שליליות לטעויות ובעיות אחרות בטקסט. למשל, הלקוח הפוטנציאלי עשוי להסיק (אפילו לא באופן מודע) שטכנאי המזגנים הזה מעגל פינות. שהוא לא מקפיד על הפינישים של העבודה. ואולי הבא אחריו ברשימת תוצאות החיפוש של גוגל כתב תוכן קצת יותר איכותי, אז ההעדפה תלך באופן אוטומטי דווקא אליו.
טיפים להגהה מוצלחת
1. קודם כל נתרחק מהטקסט
הגהה עושים בעיניים רעננות של קורא, ולא בעיניים מותשות של כותב או כותבת.
2. התיקון האוטומטי (אבל בזהירות!)
לסינון גס של טעויות, נוכל להשתמש בזהירות בתיקון השגיאות האוטומטי. בוורד יש כזה. גם בוורדפרס. לפעמים גם באפליקציות אחרות. שימו לב שלא כל טעות שהתוכנה מסמנת היא באמת טעות. לפעמים זו פשוט מילה שהתוכנה לא מכירה, אבל לא באמת יש שם טעות. וגם ההיפך נכון: תיקון שגיאות אוטומטי לא מזהה את כל הבעיות בטקסט. לכן מדובר באמת בניפוי בסיסי בלבד שצריך לדייק עוד ועוד.
3. נקרא בקול רם
זה עוזר “לשמוע את הקצב” של הדברים. כך קל לאתר מקומות שבהם הטקסט לא מספיק בהיר או שנותרו “שאריות” מניסוחים קודמים שנערכו.
4. נחפש סוג אחד של שגיאות בכל פעם
פעם אחת נסרוק את כל הטקסט בחיפוש אחר טעויות בפיסוק. בפעם אחרת נחפש שגיאות הקלדה. וכן הלאה.
5. נהיה מודעים לטעויות שאנחנו נוטים לעשות
פעם הייתה לי בעיה אמיתית לכתוב את שם הדפדפן פיירפוקס, ובהיסח הדעת הייתי כותב פיירפורקס. באמת. זה קרה אחרי שעבדתי תקופה ככותב בחברה שעסקה בתחום מטבע החוץ (“פורקס”); וכשעברתי לכתוב בחברת דיגיטל והייתי צריך לציין דפדפנים כמו אקספלורר, כרום ופיירפוקס – תמיד היה יוצא לי “פיירפורקס”. ברגע שהבנתי שאני עושה את זה, סיימתי טקסטים שכתבתי בחיפוש אחר “פיירפורקס” ותיקנתי ל”פיירפוקס”. סיפור אמיתי. 🙂
6. נעשה הגהה לאחור
לאו דווקא מההתחלה אל הסוף – אלא מהסוף אל ההתחלה. נתחיל בשורה האחרונה, אחר כך נקרא את זו שלפניה וכן הלאה. זה קשה, זה לא נוח, אבל זו בדיוק הכוונה: לאלץ את המוח להסתכל אחרת על הטקסט.
ואלה היו כמה טיפים להגהה מוצלחת
את כולם בדקתי בעצמי וכולם עובדים היטב. הם לא מבטיחים ב-100% שלא תהיה בטקסט אף שגיאה, אבל יישום נכון יכול לצמצם משמעותית את הסיכוי שזה יקרה.
אגב, מי רוצה לנחש כמה פעמים עשיתי הגהה לטקסט הזה ממש? 😉