אם היינו יכולים לכתוב תוכן מהר, היינו חוסכים המון זמן יקר. השאלה עד כמה איכותי יהיה תוכן כזה. כמה שגיאות הקלדה כתוצאה מהמהירות יהיו בו. האם הוא יעמוד בגאווה לצד תכנים אחרים שנכתבו באיטיות, עם יותר תשומת לב.
כן, אפשר לכתוב תוכן מהר
כתיבת תוכן איכותי דורשת השקעת זמן, אין ספק בכך. אבל בהחלט אפשר להאיץ את הקצב באופן משמעותי מבלי לאבד מן האיכות והאפקטיביות של הטקסט הסופי. איך? מתאמנים, עוקבים אחרי השלבים הבאים, והכי חשוב: פשוט כותבים.
1. תחילה נאמין שאפשר לכתוב תוכן מהר
קשה להצליח במשימה שאנחנו מראש מאמינים בכשלונה. לכן ראשית נסגל לעצמנו מחשבה חיובית שתעזור לנו להצליח:
- נסלק את כל האלמנטים שעלולים להפריע לנו במשימה: מסמארטפון מצפצף ורוטט בגלל התראות ועד דחיקת טרדות ודאגות שגרתיות לפינה נידחת במוח.
- נזכור שאנחנו לא צריכים שהתוצאה תהיה מושלמת. רוב הקוראים מפגינים סלחנות כלפי שגיאות קטנות, אם בכלל מבחינים בהן. הטקסט שנכתוב, גם אם לא מושלם, עדיין ידורג בגוגל, יביא לידים או שיתופים וכדומה.
- לא נבזבז זמן בכך שנאמר “אני לא יכול/ה”. להיפך, נאמר “אני חושב/ת שאני יכול/ה” – ופשוט נתחיל לכתוב.
2. נכין מראש עובדות ונתונים
אחת מן הסיבות שעוצרות את שטף הכתיבה היא אי-ידיעת עובדות ונתונים על מנת לפתח את החוט המקשר של התוכן. לכן, לפני שניגש למלאכת הכתיבה עצמה, נחפש מקורות, נכיר את הנושא, נאסוף מידע שישמש אותנו במהלך הכתיבה.
אגב, חשוב מאוד לוודא שהמידע שבידינו הוא המעודכן ביותר שיש. לפני שנסתמך על גוגל בצורה עיוורת, נצליב מספר מקורות. בכל מקרה לא נכתוב שום דבר אלא אם אנחנו בטוחים שהוא נכון. הרי לא נרצה שמישהו יצביע על טעות בטקסט שלנו; או גרוע מכך – שהתוכן יצטייר כלא אמין.
3. תוספת משנת 2024: ניעזר בבינה מלאכותית
מודלי שפה עם בינה מלאכותית כמו ChatGPT או קלוד הם ממש לא תחליף ראוי לכתיבה אנושית, אבל הם יכולים להוות קיצור דרך. אפשר להנחות אותם לכתוב עבורנו את התוכן הנדרש (מאמר, פוסט, תוכן לדף נחיתה…); אבל חשוב מאוד לעבור על התוצר ולעשות לו מקצה שיפוצים ושיפורים: לבדוק את העובדות, לוודא אחידות סגנונית וכו’.
4. נפיח חיים במילים שלנו
נכון, הטקסט הראשון שנו כנראה לא יהיה יצירת אמנות שראויה לפרסים. כנראה גם לא הטקסט העשירי. אבל יש עקומת למידה. ככל שנכתוב יותר כך נשתפר יותר. הנה כמה טיפים שיעזרו בהאצת השיפור המיוחל:
לא לכתוב ולערוך באותו זמן
כתיבה ועריכה הן שתי פעולות שונות לחלוטין. ביצוע שתיהן בו זמנית יביא לתוצאות גרועות משני הכיוונים.
כתיבה איטית היא תוצאה של קריאה מחודשת של המילים שכתבנו כדי לוודא שהן נכונות ומתאימות; ואילו עריכה בזמן כתיבה מאטה אותנו אפילו יותר משום שהיא מסיחה את הדעת מן ההתפתחות הטבעית של הטקסט.
על מנת לכתוב במהירות עלינו להתמקד במילים שמתקרבות אלינו, לא אלה שמתרחקות. מה שיהפוך את הטקסט שלנו למעולה הוא לא הכתיבה הראשונית, אלא העריכה שאחריה. לכן ניתן לעצמנו את החירות שבכתיבה שוטפת, טבעית, זורמת – ולפחות בשלב הזה אל נחשוב עדיין על העריכה. אני נוהג לומר לעצמי: “עכשיו אני כותב. אחר כך אתקן מה שצריך”.נכתוב במשפטים קצרים
משפטים קצרים עוזרים לקוראים להבין את התוכן, לזכור אותו, ובעת הצורך ליישם אותו.
לכן לא נאריך במכוון מתוך רצון להישמע מתוחכמים או לייפות את הטקסט. נימנע מהוספת פתגמים ואנלוגיות אם אין בהם צורך. בסופו של דבר מישהו הרי יצטרך לקרוא את התוכן הזה, לכן נכתוב כאילו אנחנו אלה שצריכים לקרוא אותו.נשלב רשימות
מחקרים מוכיחים כי הטקסט הנקרא ביותר במיילים שיווקיים הוא זה שבנוי מרשימות. רשימה של יתרונות, רשימה של מאפיינים, רשימה של סדר פעולות וכן הלאה; פשוט משום שרשימות הן:
– דרך מצוינת
– להדגיש מידע ספציפי
– וחשוב
– ולסייע לקורא להבין את נקודות המפתח
– במהירות.
הגהה ועריכה
לאחר שסיימנו לכתוב, נעשה הפסקה קצרה ואז נבחן את הטקסט בעיניים רעננות. כן, זה הזמן לתקן ולערוך, כדי למזער למינימום את מספר הטעויות שעלולות להציג אותנו באור לא מקצועי.
הגהה היא תיקון של שגיאות כתיב ודקדוק שאולי נפלו בטקסט במהלך שטף הכתיבה. עריכה היא עיצוב סגנוני של מבנה המשפטים. בסופו של דבר עלינו להישאר עם טקסט קריא ושימושי עבור קהל היעד.
סיכום
כתיבת תוכן, וכתיבה בכלל, היא צורת אמנות הדורשת יצירתיות וכישרון. אם יש לנו זמן – אפשר להשתמש בו. לכתוב לאט, לבחון כל מילה בשבע עיניים ולהתעמק בדקויות. אבל… אפשר גם לכתוב תוכן מהר יותר. לכתוב טקסטים רבים יותר ליחידת זמן; תכנים שגם הקוראים ייהנו לקרוא וגם מנועי החיפוש ישמחו לסרוק ולאנדקס בגוגל.
בעולם של היום, כאשר הכל מהיר ומתקתק, כדאי לתרגל יצירת תוכן במהירות. עם די תרגול ומיומנות, אולי אלף מילים בשעה כבר לא ייראו כמו משימה בלתי אפשרית. אולי פעולת הכתיבה תיראה לנו מהירה כברק, ואז כבר נדבר על אלפיים מילים בשעה…